Vízitúrák

ÉVADNYITÓ VÍZITÚRA A BODROGON

 

Évtizedes hagyomány már, hogy a május elsejii hosszú hétvége a Jezer vízitúrák első évadnyitó időpontja.

A Pest Megyei Szabadidősport Szövetség szervezői ilyenkor azokat a vízfelületeket keresik, ahol a tavaszi hóolvadások és esőzések miatt több víz van a folyókban, az árterekben, mint nyáron. Tavasszal jártak már a Hernádon, a Sajón, a Bódván, az Ipolyon, a Zagyván, Gemenc árterületén, a Garam szlovákiai szakaszán, a csehországi Moldván és Sázaván és a Bodrog-ártérben is. A túra szervezői ez utóbbit választották idén, mert már régen eveztek a Bodrogzugban.

A Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi Körzet teljes területe része 2002-ben az UNESCO Világörökséggé nyilvánított Tokaj-Hegyalja kultúrtájnak. 1989 óta nemzetközi jelentőségű vizes élőhely, hazánk 23 Ramsari területének egyike, ezen kívül a Natura 2000 hálózat része, melyen belül különleges madárvédelmi terület és kiemelt jelentőségű, különleges természet megőrzési terület. A természetes, illetve természet közeli állapotokkal jellemezhető terület a Nemzeti Ökológiai Hálózat része. Csak az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságának engedélyével járható (http://www.bodrogzug.hu).

Rovó András a szövetség elnökségének tagja - aki a hely bejárásához szükséges speciális természetőr vizsgával is rendelkező túravezető - elmondta, hogy az alacsony vízállás és az ártérben fészkelő rétisasok költése miatt útvonal korlátozás van a területen, ezért a tervezett program módosult.

A szervezők rugalmassága, a váratlan helyzetekhez való alkalmazkodása közismert, ezért most is gyors megoldás születetett.

A Sátoraljaújhelytől 10 km-re lévő kitűnő Felsőberecki táborhelyet (http://bodrogturista.hu), megtartva, a két evezős napot a Bodrog szlovákiai részén töltötte a csapat.

Pénteken a határtól 20 km-re lévő Zemplén (Zemplín) település határában szálltak vízre a túrázók, és a táborhelyig eveztek a nyárias időben. A 4 éves Hannának is fantasztikus élmény volt a zöldellő természet és a nyugodt víz.

Útközben a hat kenu kikötött Borsi (Borsa) településen (http://www.magyarorszag-szep.hu/Borsi), hogy látogatást tegyenek II. Rákóczi Ferenc szülőházánál a Rákóczi kastélynál. Mindenki nagy figyelemmel hallgatta a teremőr előadását a szabadságharc vezetőjének és erdélyi fejedelem életéről.

Szombaton reggel napsütéses időben kicsit fázósan bújtak ki sátraikból a csapat tagjai, de a svédasztalos reggeli után már jókedvűen indultak Bodrogszög (Klin nad Bodrogom) határában lévő holtághoz. A Szeredai erdőt (Stredky les) körülölelő ágrendszer virágzó vízinövényekkel benőtt változatos csatornáin az evezés mindenkire nyugtatóan hatott.

A fáradalmakat a falu kocsmájában elfogyasztott szlovák sörök kóstolgatása enyhítette.

Bodrogszög csak 5 km-re volt a táborhelyig, ezért többen is autózás helyett gyalogolva tették meg az utat

Az elutazás napján evezés helyett a környék nevezetességeinek megismerése szerepelt a programban. Többen Közép-Kelet Európa leghosszabb bob pályáját és a hozzá kapcsolódó kalandpark lehetőségeit próbálták ki Sátoraljaújhelyen (www.zemplenkalandpark.hu) mások a 10 km-re lévő Karos település Honfoglalás kori temetőjét és látványos Régészeti Parkját keresték fel (http://www.utazzitthon.hu/karos-muemlek), de volt, aki Sárospatak nevezetességeivel ismerkedett.

Június első hetében már kezdődnek az 5-7 napos túrák a Bodrogon, a Tisza-tónál, a Mosoni Dunán, a Szigetközben, a Csallóközben és a Körösök vizein. Június 29-én a vízitúrázás napján a Tisza-tónál több mint száz fiatalt is vendégül lát a Pest Megyei Szabadidősport Szövetség.

Ezekről is beszámolunk majd remélve, hogy sokan kedvet kapnak egy természet közeli kiránduláshoz.

A szervezők az érdeklődőknek szívesen válaszolnak a +36 308644669 telefonszámon és az info@pemesz.hu címen.

(A fotókat Gyalai-Korpos Miklós készítette.)